YoutubeLinkedIn

Kierrätys ja hyötykäyttö

 

Alma Manun tuotantoprosesseissa käytetään vain uusiutuvia, kierrätettäviä materiaaleja ja niiden hankintaketju on tarkasti selvitetty, esim. PEFC- ja FSC-vaatimusten osalta. Huomionarvoista on myös se, että Manulla on tarkka tieto jätejakeidensa määristä, lajeista, loppusijoituspaikoista ja käsittelytavoista. Kaikki Manulan painossa muodostuva jäte kierrätetään tai toimitetaan hyötykäyttöön. Jätteistä 99% menee kierrätykseen ja loput 1% hyötykäyttöön. Kaatopaikalle ei Manulasta lähde jätettä lainkaan.

Mitä tapahtuu paperille ja painolevyille käytön jälkeen?

Kaikki Manulassa käytetyt painolevyt ja tuotannosta jäänyt paperi menevät kierrätykseen eli niistä tehdään uusia tuotteita. Paperista valmistetaan uutta paperia ja painolevyistä uusia alumiinituotteita.

Mitä tapahtuu muille materiaaleille?

Esimerkiksi Manulassa muodostuva painovärijäte, sähkö- ja elektroniikkajäte sekä toimistojäte menee kierrätykseen tai hyötykäyttöön. Hyötykäyttöön menevät tuotteet poltetaan esimerkiksi energiaksi.

Tuleeko painotalosta ongelmajätteitä? Mitä niille tehdään?

Nykyään puhutaan vaarallisista jätteistä. Ammattilaiset käsittelevät Manujen vaaralliset jätteet. Niiden ainesosat erotellaan, jonka jälkeen niitäkin voidaan kierrättää tai hyötykäyttää.